zoladek (1)Zakwaszenie żołądka jest bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Niedokwaszony żołądek odpowiedzialny jest za wiele chorób. Nasz żołądek funkcjonuje idealnie, kiedy jest bardzo kwaśny. Śluzówka żołądka cały czas wytwarza silny kwas solny, który jest potrzebny, niezbędny i nie można doprowadzić do podwyższenia jego pH. Poziom zakwaszenia żołądka możemy sprawdzić samodzielnie w domu w sposób łatwy
i bezpieczny.

W chemii kwasowość oznacza się poprzez pH:

  • pH – 1: bardzo kwaśne,
  • pH – 7: neutralne: woda ma pH – 7,
  • pH – 14: bardzo zasadowe.

Do przetestowania tego czy żołądek jest zakwaszony czy nie, używamy ½ szklanki wody i ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszamy miksturę i pijemy rano na czczo, kiedy wstaniemy z łóżka, jeśli „odbicie” gazem (CO2) nastąpi przed upływem 90 sekund, możemy uznać, że zakwaszenie żołądka jest prawidłowe. Jeśli nastąpi to później, zakwaszenie jest już mniejsze, a jeśli nastąpi to po 3 minutach, albo wcale… wtedy można uznać, że zakwaszenie jest niedostateczne. Po wykonaniu tego testu, ze względu na całkowite zneutralizowanie soków żołądkowych, należy odczekać co najmniej jedną godzinę, zanim coś zjemy.

Wymienię kilka metod zakwaszania żołądka, które należy połączyć w zależności
od potrzeb:

  • Na 15 minut przed posiłkiem, należy wymieszać ¼ – ½ szklanki wody
    z 2 łyżkami octu jabłkowego i wypić. Po kilkunastu minutach żołądek powinien wydzielać soki. Dzięki temu nie jest on ciężki po zjedzeniu posiłku, nie ma wzdęć czy burczenia. To są wyniki złego trawienia.
  • Kolejna metoda to, wlanie na język kilka kropli żołądkowych z gencjaną. Gorzki smak na języku powoduje wydzielanie kwasu solnego.
  • używanie witaminy C w proszku przy jedzeniu. Uwalnia się żelazo i zakwasza żołądek.
  • Nalewka z piołunu – należy zrobić sobie kurację przez 10 dni. Codziennie rano wypić piołun wymieszany z wodą. Piołun niszczy szereg pasożytów, ale również nie można go długo stosować, gdyż na przykład wpływa negatywnie na wzrok. Uwaga w przypadku dzieci.
  • Jeżeli powyższe metody nie działają, to pozostaje kupić kwas solny z betainą
    i pepsyną w kapsułkach (Betaina HCL). Spożywamy z jedzeniem. Jednak ta metoda jest tylko dla osób z dużą wiedzą, ponieważ mogą wystąpić problemy, szczególnie kiedy śluzówka jest osłabiona. Dlatego należy skonsultować to
    z lekarzem lub specjalistą. Metoda nie dla dzieci.

Osoby z wrzodami żołądka lub uszkodzoną śluzówką żołądka, mogą odczuwać ból. Dlatego powinny zaczynać na przykład od małej łyżeczki octu jabłkowego. Polecam jednak najpierw wyleczyć wrzody i śluzówkę, a dopiero później wrócić do zakwaszania żołądka.

Jakie są konsekwencje neutralności czy mało zakwaszonego żołądka?

Jeżeli jemy tłuszcze, węglowodany, cukry proste organizm dobrze radzi sobie z ich trawieniem. Problem pojawia się przy spożywaniu białek, jak na przykład: mięso, sery, warzywa. Białko składa się z poszczególnych aminokwasów i to aminokwasy potrzebuje nasz organizm do samodzielnego budowania innych potrzebnych mu białek i substancji. Sam tego nie zrobi, potrzebuje mieć substraty, które mu dostarczymy.

Jeżeli żołądek ma kwasowość powyżej pH – 3, to nie wchłanianych jest wiele substancji. Przy kwasowości pH 6-7, żołądek praktycznie nie pracuje. Polega to na tym, że białka
z mięsa czy warzyw nie są do końca strawione. Strawione czyli podzielone
na aminokwasy. Do takiego procesu potrzebny jest kwas solny, pepsyna i wiele innych substancji.

Nie strawione białko gnije. Tu nie ma problemu, ponieważ przejdzie przez dwunastnice do jelita cienkiego, grubego i  zostanie wydalone z organizmu. Problem jest, gdy niestrawione białko trafi do krwiobiegu.

Wtedy układ odpornościowy widzi obce ciało i zaczyna go zwalczać.

Konsekwencje tej wojny mogą być destrukcyjne dla organizmu:

  • bóle kolan,
  • depresje,
  • bezsenność,
  • silny kaszel,
  • problemy skórne: egzema, wysypki, plamy itd.
  • astmę,
  • zawał serca,
  • bóle głowy,
  • anemie,
  • niestrawione białka mogą być alergenami, co powoduje alergie,
  • niemożność wytworzenia białek przez organizm, powoduje wiele innych chorób.

Wszystko to dzieje się, ponieważ nie mamy dobrze zakwaszonego żołądka!

Wystarczy zakwasić go, aby pozbyć się wiele chorób! Oczywiście, że dolegliwości powstają z różnych przyczyn, ale warto sprawdzić stan żołądka. A nóż…

Na przykład: jeżeli mamy zgagę, ale może wytłumaczę na początek co to jest zgaga. Mamy przełyk, który połączony jest z żołądkiem. Przed żołądkiem, a pod żebrami znajduje się silny mięsień – przepona. Mięsień ten ma otwór, w miejscu, gdzie przełyk wchodzi do żołądka. Kurczy się i rozkurcza, czyli izoluje przełyk od żołądka. Jeżeli mamy zgagę, to soki żołądkowe burzą się i chlapią, trafiając po przełyku do gardła. Wtedy czujemy pieczenie, zgagę. Może dojść nawet do wymiotów. W takiej sytuacji zazwyczaj, sami lub za radą lekarza, sięgamy po środki (leki) ogólnodostępne, a te powodują, że kwasy żołądkowe są neutralizowane. Po zażyciu tabletki na zgagę, neutralizujemy kwas żołądkowy do pH 6 – 7. Czujemy ulgę, ale zgaga nadal jest. Ważną rolę pełni tutaj zwieracz, który odgradza żołądek od przełyku. Po zażyciu tabletki na zgagę otwiera się
i dalej chlapie kwasem żołądkowym, ale już z pH podobnym do wody. Zasada jest taka: im kwaśniej w żołądku tym zwieracz bardziej się zaciska, im mniej kwaśno bardziej się luzuje.

Dochodzimy do ostatecznego wniosku: mamy zgagę, ponieważ nie jest wystarczająco kwaśno w żołądku. W takiej sytuacji należy zakwasić żołądek, a nie zneutralizować, jak to się zazwyczaj czyni, stosując ogólnodostępne leki na zgagę.

Artykuł ten jest adresowany do wszystkich osób, dzieci w każdym wieku, ponieważ dzieci rodzą się z niedokwaszonym żołądkiem i być może wszelkie wysypki to sprawka niedokwaszonego żołądka. Starsze osoby również mogą mieć problem z pH żołądka z prostej przyczyny –  z wiekiem spada kwasowość żołądka.

Nie chodzi tutaj o zakwaszenie organizmu tylko żołądka. To są dwie różne sprawy.

Marita Lisiecka