Miód ze względu na swoje cudowne właściwości znany jest od wieków. Miód to naturalny środek spożywczy, jest słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy. W miodzie stwierdzono zawartość 21 pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan i inne. Miód zawiera związki czynne biologicznie, enzymy, inhibiny, kwasy organiczne. 

Miód jest doskonałym materiałem energetycznym dla ludzkiego organizmu, wzmacniającym organizm, przeciwdziałającym spadkowi wydajności pracy
i usprawniającym procesy myślowe. Obecne w miodzie cukry proste: glukoza i fruktoza są wchłaniane bezpośrednio do krwi, gdzie są przetwarzane na energię lub są odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Dlatego miód jest tak bardzo pożądanym składnikiem diety dla osób pracujących fizycznie, jak i umysłowo.

Zawarte w miodzie cukry proste biorą również udział w procesie detoksykacji organizmu, czyli usuwają z niego wszystko to, co zbędne (produkty przemiany materii, metabolity alkoholu czy nikotyny, metale ciężkie itp.), chroniąc w ten sposób,
w pewnym stopniu, przed działaniem zanieczyszczonego środowiska. Miód działa również antybakteryjnie. Działanie to wiąże się przede wszystkim z obecnością w nim nadtlenku wodoru, wspomagające działanie antybakteryjne wykazują również flawonoidy oraz olejki eteryczne zawarte w miodzie.

Cholina, którą znajdziemy w miodzie działa osłonowo na wątrobę i aktywuje wydzielanie żółci, a acetylocholina wspomaga układ krwionośny i obniża ciśnienie krwi. Korzystny wpływ na ciśnienie wywierają również jony metali, które ponadto wspomagają produkcję erytrocytów (czerwonych krwinek) oraz podnoszą poziom hemoglobiny (natlenowanie krwi).

Miód pszczeli zapobiega powstawaniu próchnicy zębów. Do strawienia cukru złożonego (sacharozy) organizm ludzki potrzebuje wiele różnych składników mineralnych, w tym wapnia. Biały cukier nie zawiera żadnych innych składników poza sacharozą, więc potrzebny wapń zabierany jest z naszego organizmu, w pierwszej kolejności z zębów,
a w późniejszej fazie z kości. Miód zawiera w swoim składzie cukry proste, przechodzące bezpośrednio do krwi bez trawienia. Zawiera również wiele cennych minerałów. Tak więc zastępując w naszej diecie cukier miodem zapobiegamy również osteoporozie.

Miód to istne zbawienie dla ludzkiego organizmu, oprócz wszystkich, wymienionych wcześniej właściwości wykazuje on korzystne działanie na układ nerwowy oraz podnosi odporność. Bardzo wskazane jest więc dodawanie go do herbaty, o temperaturze poniżej 42 stopni Celsjusza, w okresach wzmożonej zachorowalności na grypę
i przeziębienie. Jego rozgrzewające oraz wzmacniające działanie może przynieść ulgę
w chorobie, a także przed nią zabezpieczyć.

Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi
i oczyszczającymi.

Każdy rodzaj miodu jest dobry. Różnice w składzie chemicznym między różnymi miodami dotyczą niewielkiego procenta. Jednak niektóre rodzaje miodu przez swój specyficzny skład są bardziej przydatne w określonych schorzeniach. Różnice ich działania nie są zbyt duże.

Należy jednak wiedzieć, że nie należy podawać miodu dzieciom poniżej 1 roku życia
ze względu na naturalnie występujące w miodzie bakterie Clostridium botulinum, które mogą doprowadzić do zachorowania na botulizm dziecięcy.