3
Wszyscy wiemy jak ważne jest regularne spożywanie posiłków, niezależnie od tego czy spożywamy 3 posiłki (śniadanie, obiad, kolację) czy 5 posiłków dziennie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja), ważne jest aby nie podjadać między posiłkami. Ważne jest również to aby dieta była zbilansowana co oznacza, że powinna dostarczać organizmowi właściwą ilość energii oraz niezbędne składniki pokarmowe w odpowiedniej ilości i stosunku w zależności od płci, wieku i aktywności fizycznej.

Podczas przerw pomiędzy posiłkami możemy np. przekąsić warzywa, lub pić wodę mineralną. Niewłaściwym jest podjadanie pomiędzy posiłkami „z nudów” np. podczas oglądania telewizji. Chipsy, ciastka, cukierki i inne tego typu przekąski powodują nagły wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie ponowne, spotęgowane uczucie głodu.

Aby uniknąć podjadania i przyzwyczaić organizm do prawidłowego żywienia, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach:

  • Jedz posiłki częściej, ale o mniejszej objętości (najlepiej 5 posiłków dziennie) – postaraj się jeść o stałych porach.
  • Twoje posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane pod względem kaloryczności oraz zawartości składników pokarmowych.
  • Traktuj jedzenie jako coś wyjątkowego (postaraj się nie oglądać w tym samym czasie telewizji ani nie czytać). Jedz wolno, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Jedzenie może być czymś więcej niż wrzucaniem w siebie mało wartościowych produktów – doceniaj smaki, które znajdują się na twoim talerzu.
  • Między posiłkami pij wodę mineralną, herbatę owocową lub ziołową.
  • Gdy poczujesz chęć przekąszenia czegoś – zajmij się czymś: wybierz się na spacer, na przejażdżkę rowerem lub na basen. Aktywność fizyczna niweluje głód. Pamiętaj, że podjadanie zwykle nie jest wynikiem głodu. Organizm domaga się tego, do czego został przyzwyczajony.
  • Wyeliminuj z listy zakupów niezdrowe przekąski – jeśli nie będziesz miał/a ich pod ręką, nie będzie cię do nich ciągnęło. Kup za to więcej świeżych owoców, warzyw i bakalii. Są to dozwolone przekąski, które oprócz kalorii dostarczą organizmowi wartościowych składników, witamin i błonnika, który przyspiesza nasz metabolizm. Ponadto doskonale zaspokoją głód.
  • Jeśli nie radzisz sobie z eliminacją przekąsek z jadłospisu – notuj, co jesz przez cały dzień. Z pewnością pomoże ci to uświadomić sobie, jak dużo niepotrzebnych kalorii spożywasz.
  • Wszystko, co jesz, nakładaj na talerz. Postępując w ten sposób, będziesz mieć większą kontrolę nad ilością spożywanego pokarmu.

Stosując parę tych zasad, można zredukować – nawet dwukrotnie – liczbę kalorii dostarczanych dziennie. W ten łatwy sposób można się pozbyć niepotrzebnych fałdek tłuszczu, nawet jeśli pozwolisz sobie na małe odstępstwa.

Takie samo postępowanie powinno dotyczyć posiłków twojego dziecka. Nie dawaj mu niezdrowych przekąsek między posiłkami – niech od najmłodszych lat nauczy się prawidłowego odżywiania – niech mu to wejdzie w krew. Często zdarza się, że dziecko, które podjada między posiłkami, nie ma już ochoty na bardziej pożywny, główny posiłek. W jego diecie powinno być dużo owoców i warzyw, więc jeśli rzeczywiście jest głodny między posiłkami – niech chrupie marchewki lub je bakalie. Niemożliwością byłoby wymaganie od dzieci, żeby sięgały po marchewkę, kiedy sami właśnie zajadamy się chipsami, a przed nami leży jeszcze batonik. Pamiętajmy – dzieci są bacznymi obserwatorami i doskonałymi naśladowcami. Jeśli chcemy, by zdrowo się odżywiały, sami też powinniśmy to robić – poza tym przysłuży się to także naszemu zdrowiu.

Oczywiście, batonik, lody czy paprykowe chrupki raz na jakiś czas nie są niczym złym i może nawet lepiej, gdy maluch ich czasem skosztuje. Jak wiadomo bowiem, zakazany owoc kusi najbardziej, zwłaszcza, kiedy ma postać… pysznej czekolady.

Na koniec kilka propozycji zdrowych przekąsek: owoce, warzywa, bakalie, soki owocowe, jogurty (najlepiej naturalne).

Marita Lisiecka